آشنایی با مهمترین خطرات و نکات ایمنی کار در ساختمان
آیا میدانستید در سال ۲۰۱۶، ۱۳۷ نفر از کارگران ساختمانی بهدلیل رعایت نکردن مسائل ایمنی جان خود را از دست دادند؟ کار کردن در کارگاههای ساختمانی، یکی از سختترین مشاغل دنیا محسوب میشود که متاسفانه تلفات زیادی نیز در پی دارد. در این مقاله از مجله ماه ایمن، قرار است برای شما درباره ایمنی کارگاه ساختمانی صحبت کنیم. اگر شما کارفرمای دلسوزی هستید، باید کلیه نکات گفتهشده در این مقاله را برای ایمنی بیشتر کارگران خود رعایت کنید. خواندن این متن حدوداً ۱۰ دقیقه از شما زمان میبرد، اما به شما کارفرمای محترم قول میدهیم که نکات کلیدی و مهمی را برای ایمن کردن کارگاه خود بیاموزید.
الکتریسیته و برق گرفتگی؛ یکی از خطرات پیشرو برای کارگران ساختمانی
از دستورالعمل ایمنی در کارگاه ساختمانی چه میدانید؟ متاسفانه سالانه سه کارگر در حوادث برقگرفتگی ساختمان جان خود را از دست میدهند. بسیاری از وسایل و تجهیزات ساختمانی الکتریسیته دارند و خطرناک هستند. کارگران ساختمانی در نزدیکی خطوط برق و کابلهای زیرزمینی قرار دارند و ممکن است دچار برقگرفتگی یا آسیبهای جبرانناپذیر شوند.
یکی از انواع چک لیست ایمنی کارگاه ساختمانی، استفاده از تجهیزات حفاظت شخصی ازجمله کلاه، کفش ایمنی، کمربند ایمنی و سایر موارد است. همچنین از خرید لباس کار باتوجهبه نوع شغل و محیط کاری خود برای انجام کارهای ساختمانی غافل نشوید که یکی از اولین و ضروریترین تجهیزات ایمنی کارگران محسوب میشود. اگر کارگر شما بنا به هر دلیلی در محیط کار دچار برقگرفتگی شود، شما کارفرمای محترم مقصر اصلی آن خواهید بود.
افتادن و لیز خوردن در کمین کارگران ساختمانی
طبق آمار، بیشترین دلیل مرگومیر کارگران ساختمانی افتادن از ارتفاع است. برخی از کارگران روی سطوح ناهموار کار میکنند که خطر افتادن و لیز خوردن آنها را تهدید میکند. کلیه کارگران شما باید از تجهیزات ایمنی ازجمله کفش مناسب، لباس کار، کمربند ایمنی و عینک ایمنی استفاده کنند تا خطرهای پیشروی آنها کاهش یابد. وجود مصالح مختلف در راه کارگران باعث میشود که آنها دچار آسیبهای فراوان و گاهی جبرانناپذیر مانند شکستگی استخوان، دررفتن مفاصل و حتی مرگ شوند. کلیه کارگران را ملزم کنید که کفش ایمنی و چکمه مناسب کار بپوشند تا احتمال آسیب و خطر کمتر شود. در بازار قیمت کفش ایمنی متفاوت و متغیر است و برای محافظت پا از خطراتی مثل برقگرفتگی، مارگزیدگی، فرورفتگی و سقوط اجسام توصیه میشود.
تجهیزات معیوب ساختمانی، یکی از علتهای آسیب دیدن کارگران
در محیط کارهای ساختمانی تجهیزاتی ازجمله داربست، انواع ماشینآلات، ابزارهای مختلف، نردبان و تجهیزات الکتریکی وجود دارد. تجهیزات موجود در ساختمانها ممکن است فرسوده یا کهنه شوند و ایمنی کارگران در خطر باشد. حتماً باید فرد متخصصی را برای بررسی منظم تجهیزات ساختمانی استخدام کنید تا اقدامات ضروری را برای تعمیر تجهیزات آسیبدیده انجام دهد.
کلیه کارفرمایان باید تجهیزات معیوب و آسیبدیده را تعویض کنند تا خطر جانی برای کارگران نداشته باشد. اگر کارگر در انجام وظایف ساختمانی با تجهیزات نامناسب آسیب ببیند، کارفرما کلیه خسارتها را باید پرداخت کند. حتماً کارگران را ملزم کنید که از انواع لوازم ضروری برای ایمنی فردی خود استفاده کنند. یکی از پرکاربردترین تجهیزات محافظت فردی، خرید عینک ایمنی است و برای جلوگیری از آسیبدیدگی چشمان کارگران کاربرد دارد. حتماً در لیست تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی عینک ایمنی را قرار دهید.
ریزش ساختمان؛ یکی از عوامل خطر برای کارگران
متاسفانه در سال ۲۰۱۶، ۱۳۷ نفر از کارگران ساختمانی جان خود را از دست دادند و دلیل مرگ ۱۰ نفر از آنها، سقوط و ریزش ساختمان بود. اگر در قسمتهایی از ساختمان درحال ساخت احتمال ریزش وجود دارد، حتماً در آن محل تابلو ایمنی کارگاه ساختمانی نصب یا از نوار خطر برای جلوگیری از ورود افراد متفرقه به محوطههای خطرناک یا مکانهای حادثهدیده استفاده کنید.
کار کردن در ارتفاع؛ یکی از دلایل آسیبدیدگی کارگران ساختمانی
کارگرانی که در ارتفاع مشغول به کار هستند، معمولاً از داربست استفاده میکنند. متاسفانه کارگران ساختمانی در معرض افتادن از داربست و آسیب دیدن هستند. برای جلوگیری از خطر سقوط از داربست، باید نردههای حفاظتی نصب کرد و کارگران نیز باید از تجهیزات ایمنی کاملی استفاده کنند. برای جلوگیری از هرگونه آسیب، تجهیزات ایمنی ساختمانی باید توسط افراد متخصص بررسی شود و از سالم بودن آن اطمینان حاصل کرد.
در کارگاههای ساختمانی چه نکات ایمنی را باید رعایت کرد؟
طبق آییننامه ضوابط کار در کارگاههای ساختمانی (HSE)، کلیه کارگران ساختمانی باید کلاه و کفش ایمنی، ماسک، کمربند، عینک ایمنی و طناب نجات داشته باشند. در ادامه این مقاله، سایر الزامات ایمنی کارگاه ساختمانی را برای شما لیست کردهایم تا شما کارفرمای محترم از آنها معطل شوید.
- جلوگیری از کار کردن کارگران روی بام ساختمانها هنگام باد، طوفان و بارندگیهای شدید
- استفاده از نرده و حفاظ برای کلیه معابر و سطوح شیبداری که احتمال خطر سقوط دارند.
- داشتن کمربند ایمنی و طناب نجات برای کارگرانی که روی بامهای شیبدار بیش از ۲۰ درجه کار میکنند.
- مجاز نبودن جوشکاری روی داربستهای بدون حفاظ
- ممنوع بودن بالا بردن آسفالت با نردبان
همچنین کلیه کارگران و کارفرمایان باید از گذاشتن بار و تکیه به داربستهایی که ملات آنها سفت نشده است، جداً خودداری کنند. برای بالا بردن تیرهای آهن، باید از طنابهای محکم استفاده کرد. پیشنهاد ما به شما، استفاده از زنجیر برای بالا بردن تیرآهن است. منظور ما از الزامات قانونی HSE، مقرراتی است که با هدف تامین ایمنی و محافظت در پروژههای عمرانی تدوین شده است.
استفاده از تجهیزات حفاظت فردی استاندارد؛ راهکاری برای کاهش آسیبدیدگی کارگران
در این مقاله از مجله ماه ایمن، شما را با خطرات پیشروی کارگران در کارهای ساختمانی و ساختوساز آشنا کردیم. برای ایمنی کارگاه ساختمانی، باید تجهیزات فردی ازجمله کلاه ایمنی، ماسک، کمربند و طناب ایمنی، کفش ایمنی، لباس کار مناسب و دستکش ایمنی را در اختیار کارگران خود قرار دهید. ایمنی در ساختمان و رعایت نکات ایمنی برای حفاظت از جان کارگران، یکی از اصول مهم در قوانین سازمان HSE محسوب میشود. امیدواریم با خواندن این مقاله، شما کارفرمای گرامی نکات ایمنی کارگاه ساختمانی را رعایت کنید. با بهکارگیری موارد ایمنی کارگاه ساختمانی میتوانید آسیبدیدگی و مرگومیر کارگران را کاهش دهید.
نظرات و دیدگاهها